9% rabatt på beställningar över 470kr (exklusive moms och frakt). Kod: WKD15    00 dagar 00 timmar 00 minuter 00

Kuvertstorlekar

Att lyckas med sin försändelse hänger samman med olika faktorer. Alla som skickar ett paket, ett brev, ett vykort, visitkort, en present eller en gratulation, vill dock i första hand att mottagaren ska öppna och uppmärksamma försändelsen på ett positivt sätt.

På samma sätt som vi är noga med att välja rätt och passande postemballage eller förpackning, kan vi genom val av t.ex. ett vitt kuvert uppnå ett elegant och seriöst intryck. Att uppnå önskad effekt hos mottagaren kräver ibland mer, än att bara skicka ett vykort i ett typiskt kraftpapper-kuvert. Ett kuvert ska få innehållet att framstå som tilltalande och intressant. Detta gäller även när man skickar vanliga fakturor för produkter eller tjänster i vita kuvert.

Det är således av avgörande betydelse vid en beställning på vår webbsida, att man först skaffar sig en god kännedom om olika kuvertstorlekar. På så vis kan man anpassa beställningen till sina egna specifika behov och önskemål. Varje kuvertstorlek passar för vissa konkreta ändamål, särskilt gäller detta inom företagsvärlden. Vissa kuvertstorlekar kan faktiskt verka konstiga för en oinvigd, men är i rätt sammanhang likväl mycket användbara och uppskattade.I denna guide tillhandahåller vi utförliga förklaringar om kuvertens olika storlekar samt infografik och tabeller, som specificerar skillnaderna mellan olika modeller: här finns allt från de vanligaste kuvertstorlekarna till extra stora kuvert samt även populära kuvert i DL-storlek och mycket mer.

Lägg gärna våra instruktioner på minnet och utnyttja våra beräkningsverktyg. Endast så kan du bli säker på vilken lösning som passar din försändelse bäst! Har du fler frågor är det bara att höra av sig till vår kundtjänst, som gärna hjälper dig vidare med råd och rekommendationer angående varuartiklar att använda hemma hos dig eller på kontoret.

Kom ihåg att det i yrkessammanhang kan vara ett stort plus att använda tryckta kuvert vid försändelser. På våra tryckerier har vi möjlighet att förse alla våra kuvert och påsar med din logotyp eller ditt företagsmärke. Du kan alltså helt förutsättningslöst begära prisuppgifter hos oss om de olika lösningar som bäst passar dina önskemål.

Storlek

är

Dimensioner


Ta gärna en titt på följande infografik, där vi åskådliggör förhållandet mellan mellanstora kuvert, små och stora kuvert. Utgå vid bedömningen från C5-kuvert och C6-kuvert, dvs. de kuvert som anses vara mellanstora, oavsett om det rör sig om kuvert i vit eller annan färg. .

Infografía del tamaño de sobres ISO estandarizados

Vilken storlek har ett standardkuvert?


För överskådlighetens skull, kan det vara bra att inledningsvis veta om att C4-kuvert är aning större än vanliga kuvert, att C5 motsvarar en s.k. kvarto-storlek och att C6 är den storlek som traditionellt motsvarade ett standardbrev, även om företag numera inte använder dem längre, vilket vi kan läsa om nedan.

Klassificering med bokstaven C och åtföljande nummer är inte en slump. Dessa följer regler enligt ISO 216, som fastslog en internationell standard gällande klassificering av kuvert. Numren är placerade i ordningsföljd samt anger att ett bestämt kuvert är hälften så stort som det föregående numret. Detta innebär att ett C3 är hälften så stort som ett C2, ett C4 är hälften så stort som ett C3 och så vidare.

Dessutom finns en direkt relation med storleken hos pappersark. För att nämna några exempel: C3-kuvert, som är stora, är utformade för att rymma DIN A3-pappersark. C5-pappersark har en storlek som passar i A5-kuvert. Och små C8-kuvert är perfekt utformade för att passa till DIN A8-sidor. Följande tabell beskriver detta mer ingående.

Tabell över storleksmått på kuvert mellan C0 och C10


Klassificering Storlek (mm) Motsvarande format
C0 917 x 1.297 mm
Format hos ett A0-pappersark
C1 648 x 917 mm Format hos ett A1-pappersark
C2 458 x 648 mm Format hos ett A2-pappersark
C3 324 x 458 mm Format hos ett A3-pappersark
C4 229 x 324 mm A4-pappersark. A3-pappersark som vikts på mitten
C5 162 x 229 mm A5-pappersark. A4-pappersark som vikts på mitten
C6 114 x 162 mm A6-pappersark. A4-pappersark som vikts 3 ggr
C7 81 x 113 mm A7-pappersark. A5-pappersark som vikts 4 ggr
C8 57 x 81 mm Format hos ett A8-pappersark
C9 40 x 57 mm Format hos ett A9-pappersark
C10 28 x 40 mm Format hos ett A10-pappersark


Utöver dessa storlekar, existerar viktiga varianter, som inte klassificeras med bokstaven "C". En översikt över dessa ges i tabellen nedan med en kort beskrivning av deras huvudsakliga användningsområden. Dessutom önskar vi påminna om att det finns fler alternativ, som är oberoende av övriga standardnormer, som t.ex. storlekarna på kuvert till inbjudningskort. Ett flertal av dessa är ju t.ex. fyrkantiga kuvert, vars sidor är lika långa allihopa. .


Klassificering Storlek (mm) Motsvarande format
C5+ 162 x 235 mm A5-pappersark. A4-pappersark, som vikts en gång
DL 110 x 220 mm Som amerikanska kuvert. För A4-pappersark, som vikts tre gånger på höjden
DL+ 114 x 229 mm A4-pappersark som vikts tre gånger (plus format)
E4 280 x 400 mm Format hos B4-pappersark
B4 250 x 353 mm Format till C4-kuvert
B5 176 x 250 mm Format till C5-kuvert
B6 125 x 176 mm Format till C6-kuvert

Är du intresserad av att läsa mer om hur man beräknar alla dessa storlekar och proportioner, är du välkommen att ta en titt på denna sida, där du finner hänvisningar till andra följdserienummer som t.ex. bokstaven B och som vanligtvis används vid tillverkning av böcker.


DL: amerikansk kuvertstorlek


Med tanke på hur viktigt och vanligt förekommande kuvert i DL-storlek blivit i vårt samhälle, krävs det att vi behandlar dessa närmare. Denna storlek överensstämmer inte med nämnd C6-storlek, eftersom den är längre på bredden och kortare på höjden. Måtten på denna storlek är exakt 220 x 110 mm. När vi tänker på ett vanligt kuvert för kontorsbruk, är det denna storlek vi har att göra med, dvs. när vi önskar använda ett kuvert för att skicka ett A4-papper, som vikts i tre delar..

Detta kuvert i storleken 220x110mm är helt klart det vi är mest vana vid att se, eftersom företagen skickar sin post till våra brevlådor i kuvert med just detta utseende. Det rör sig således om kuvert som används för att skicka fakturor, välkomstbrev till nya kunder och mycket mer.

Kuvert i DL-storlek är även mycket vanligt förekommande på alla företag inklusive postverket. Statliga myndigheter använder dock ofta även C6-kuvert för sina försändelser till privatpersoner och oftast då i vit färg, vilket brukar vara billigare än att sända kommersiella kuvert i annan färg.

Kuvertformat för speciella ändamål


Kuvert-Sverige.se tillhandahåller vi inte enbart kuvert i de vanligaste formaten, utan även varianter, som av en eller annan orsak är mindre vanliga bland konsumenterna, men som dock lika användbara. T.ex. har vi att göra med kuvert försedda med fönster, dvs. en öppning som gör det möjligt att se delar av brevets innehåll. .

Denna variant används vanligtvis i form av vanliga DL-kuvert: företagen använder brev med en överskrift som vikts på så sätt att överskriften överensstämmer med nämnt fönster. Därmed kan man se uppgifterna om mottagaren (namn, efternamn, gatuadress, postnummer etc.) och slipper således att förse kuvert med ytterligare tryck, vilket därmed leder till en kostnadsbesparing.

Kuvert med baksidan tillverkad i kartongpapper för intyg och diplom och med bälg för att ge kuvertet en bredare öppning, så att man kan sticka in handen... I Vår katalog på Kuvert-Sverige.se rymmer många olika varianter av olika slag och utseenden som du får hemskickade till dig. Du behöver bara klicka, så kommer leveransen.

Andra kuvertsorter, som inte följer vanliga standardmått och som du finner på vår webbsida är de som kallas ogenomskinliga kuvert. Under denna benämning går kuvert som inte tillåter någon som helst genomskinlighet. Inte ens ljus kan tränga igenom dem. De har fått sin utformning genom att exempelvis försetts med en hållfastare färg, förstärkts genom ett speciellt materialskikt invärtes eller gjorts ogenomskinliga på annat vis.

Utöver nämnda varianter, är det möjligt att du stöter på kuvert i andra format. Det finns många olika slags klassificeringar som inte bara avser storlekar, utan även kuvertets tillverkningsmaterial som särskilt omtyckt papper etc.
Kuvert med liggande fönster i plånboksstil

Kuvert med liggande fönster i plånboksstil
Kuvert med stående fönster i plånboksstil

Kuvert med stående fönster i plånboksstil
Ficka - Självstängande, gummerat och självhäftande

Ficka
Självstängande, gummerat och självhäftande
Fickkuvert med stående fönster

Fickkuvert med stående fönster
Fickkuvert med liggande fönster

Fickkuvert med liggande fönster
Med bälg, i fickstil - Flexibelt kuvert för försändelse av flertalet pappersark

Med bälg, i fickstil
Flexibelt kuvert för försändelse av flertalet pappersark
Kuvert med kartongförstärkt baksida, i fickstil - Avsett för program, intyg, diplom

Kuvert med kartongförstärkt baksida, i fickstil
Tryck med engelsk text "Please Do Not Bend"
Avsett för program, intyg, diplom


Övriga aspekter utöver kuvertstorleken: förslutningsvarianter


Förslutningsfunktionen hos ett kuvert är också en avgörande aspekt att ta med i bedömningen när man väljer mellan olika modeller. På Kuvert-Sverige ger vi detta särskild uppmärksamhet. En av de mest praktiska förslutningsvarianterna är den självhäftande: klaffen är försedd med ett tunt klister på insidan. När täckremsan dragits bort, klistras klaffen fast på kuvertet..

Dessutom finns förslutningar med bricka och snöre, självklart inte alls praktiskt vid massutskick av brev, men en mycket trevlig lösning, när man t.ex. önskar skicka ett speciellt personligt brev till mottagaren. Samma sak gäller vid val av kuvert med en knappfunktion som stängs med ett klick.

En förstklassig kategori är kuvert med magnetförslutning, en spännande och förfinad variant när brevet ska öppnas och stängas vid ett flertal tillfällen. Och listan kan bli lång: med toppförslutning, med vikbar flik, gummerad... Vår webbsida erbjuder otaliga alternativ och möjligheter.

Gummerad klaff

Gummerad klaff
Självhäftande med täckremsa

Självhäftande med täckremsa
Självstängande

Självstängande
Ej gummerad

Ej gummerad
Öppen upptill

Öppen upptill
Bricka och snöre

Bricka och snöre
Klaff med vikbar flik

Klaff med vikbar flik
Med magnet

Med magnet
Knappfunktion

Knappfunktion
Toppförslutning

Toppförslutning


Kuvertklaffar: som utmärkande särdrag


Kuvertklaffar är ytterligare en aspekt på design och användning av olika kuvert. För ögonblicket är den vanligaste typen plånboksvarianten: med en självhäftande pappremsa eller annat förslutningssystem. Kuvert som är enkla att öppna och stänga. Vanligast är visserligen en utformning med raka linjer, men vissa varianter har runda former.

En fin gammaldags stil samt vintage-stil är kuvert med spetsformad klaff: det rör sig här om en klassisk utformad papperstrekant, vars spets vid förslutning når ner till ett kuverts mittpunkt på dess framsida.

Plånboksstil med rundad klaff - Gummerat, kan förses med frimärken maskinellt

Plånboksstil med rundad klaff
Gummerat, kan förses med frimärken maskinellt
Plånboksstil med rak klaff - Gummerat, manuell hantering

Plånboksstil med rak klaff
Gummerat, manuell hantering

Plånboksstil självstängande - manuell hantering

Plånboksstil självstängande
manuell hantering

Plånboksstil med trapetsformad klaff - Gummerat, kan förses med frimärken maskinellt.

Plånboksstil med trapetsformad klaff
Gummerat, kan förses med frimärken maskinellt.
Spetsformad klaff - Bankstil, Gummerat, manuell hantering

Spetsformad klaff
Bankstil, Gummerat, manuell hantering

Klaff som viks in - Gummerat, festkuvert

Klaff som viks in
Engomado, Gummerat, festkuvert


Plånboksstil med självhäftande täckremsa - för manuellt bruk

Plånboksstil med självhäftande täckremsa
för manuellt brukKuvertformatet är ju det allra viktigaste... eller åtminstone nästan


Nu när du fördjupat din kunskap om brevformat, har du säkert märkt att välja rätt kuvert är helt avgörande, inte bara pga. estetiska aspekter, utan inte minst med hänsyn till den användningsfunktion som varje modell lämpar sig för. DL-kuvert är perfekta för att göra försändelser i stor skala, C4-kuvert är ett bra sätt att skicka viktiga dokument i A4-storlek på och C7-kuvert passar utmärkt för försändelse av små gratulationskort och personliga hälsningar...

Därutöver bör du även beakta övriga aspekter som material, färg, fönster eller icke fönster och i så fall dess utformning, vilken förslutning som sammanhanget kräver vid brevets emottagande etc.

Vad det än är du än söker, hittar du allt på vår webbsida: fr.o.m. vanliga standardstorlekar till kuvert i både små och stora format. Gör din beställning online för att dina postförsändelser ska kunna ske till billigaste marknadspris!